Процес..



Процес створення... Я зараз не про мою власну творчість, а про те, як створити матеріал для навчання та пізнання чогось.

     Це багато часу під час створення чогось у мові. Але це ще більше у літературі. Мова більш конкретна, а література всепоглинаюча.
     
     Зараз одночасно працюю з течією імресіонізм та творами М.Коцюбинського та М.Хвильового і "Слово про похід Ігоря" (частково зробила ще у травні - про що писала, - але там ще дуже багато работи).
Так ось...
    
     Як відбувається процес. Імперсіонізм у літературі треба починати з художників (бо літературні твори не раз перечитані). Дещо знала. А занурююсь у цю тему не вперше. Та й зараз уже тиждень читаю, дивлюсь та слухаю.

      Сьогодні ранок пройшов саме у цій темі. Зараз розумію, що не усе точно знала. Бо розповідала, що назвали цю течію за назвою картини, але як так сталось?

     Молоді художники вирішили організувати виставку своїх робіт (а роботи за стилем відрізнялись від попередників).

     Як сприймає суспільство щось нове? Як завжди - не розуміє, тому висміює... Так у сатиричноому журналі була надрукована стаття Луї Леруа, яка іронічно називала "Виставка імпресіоністів". Журналіст хотів образати, а художникам це не просто сподобалось - вони почали саме так себе називати. Чому він їх так назвав? Бо серед картин Клода Моне була картина, яка мала назву "Враження. Схід сонця". А французькою враження - імпресія (саме ця картина у дописі).

    Друге відкриття було, що Клод Моне був не найяскравішим представником цієї тічії.

    А ще як же оминути музику. Музиканти теж працювали у цьому напрямку. Зараз насолоджуюсь музикою Еріка Сате, але про нього пізніше.

    І це, як ви розумієте, процес тільки почався, бо, щоб розповісти про імпресіоністів-митців, треба зануритись у їх світ фарб, звуків та слів, і тільки потім можна передати усі тонкощі їх творчості...

   Процес триває...

   А це маленька тема серед багатьох у літературі...

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Балада "Ой, летіла стріла"

Народознавство