Історія, яку ми не знаємо...

Історія, яку ми не знаємо, бо були позбавлені

З'ясувала для себе за останні два роки, що у місті, де я мешкаю, є і патріотична історія.

Це чергове для себе відкриття. Так, у нас тут були активні повстанські рухи, почитаючи ще з 1918 року.

Для довідки: Державне політичне управління (ДПУ) (рос. Главное политическое управление, ГПУ) — відомство державної безпеки (спец. служба) при НКВС. В Україні утворене за постановою ВУЦВК від 22 березня 1922 при НКВС УСРР замість скасованої ВУЧК.

Голова ДПУ УСРР був водночас наркомом внутрішніх справ та повноважним представником ДПУ РСФРР в Україні та Криму. Йому підпорядковувалися особливі й транспортні відділи та війська ДПУ на території УСРР. Місцевими органами ДПУ були губвідділи при губвиконкомах, транспортні відділи, особливі відділення (відділи) при губвідділах ДПУ, корпусах і дивізіях Українського військового округу, органи охорони кордонів.
До завдань ДПУ входило: попередження й придушення відкритих контрреволюційних виступів; боротьба з бандитизмом і збройними повстаннями; викриття контрреволюційних організацій та осіб, діяльність яких спрямовувалася на підрив господарського життя країни; охорона державних таємниць і боротьба зі шпигунством; охорона залізничних та водних шляхів сполучення, боротьба з крадіжками вантажів та злочинами, спрямованими на руйнування транспорту або зменшення його пропускної спроможності; політична охорона кордонів держави, боротьба з контрабандою й незаконним переходом кордонів; виконання спеціальних завдань верховних органів влади.
#події_України #12_січня

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Балада "Ой, летіла стріла"

Народознавство