Від любовної пісні до танцю аж до драматичного сюжету за тисячу років


       #БАЛАДА народилась десь у кінці першого тисячоліття, тобто зараз їй десь трішки більше тисячі років. Їй ім'я дала латинська мова від слова «ballare». Від якого утворилось французьке «ballade». До речі, слова «балет» та «балеро» - близькі родичі до слова «балада».

      
      У перші століття свого життя БАЛАДА була любовною піснею до танцю. Тобто люди танцювали та співали балади, кажуть, що це відбувалось здебільшого навесні. І започаткували це у Провансі. Звідти БАЛАДА поширювалась Європою.

 
        Дійшовши до Італії, БАЛАДА втрачає рефрен, який танцювався. На це вплинули канцони (пісні трубадурів, під які не танцювали). Багато БАЛАД створено Данте Аліг'єрі.
       
       У Франції БАЛАДА ввібралась у канони (отримала сталі, непорушні ознаки): постійні три строфи, сталу схему римування, обрала обов'язковий рефрен та звертання до певної особи. А ще вона розкрилась у напруженому драматичному сюжеті.
      
       Письменники-романтики додали до неї глибину.
      
       БАЛАДА настільки полюбилась, що у  її змісті з'явились фантастичні елементи, чи вона почала описувати історико-героїчні  або суспільно-побутові історії.
      
      До України БАЛАДА теж завітала. Вона була схожа з думою та романсом, тому нею захопились, створюючи як народні, так  і літературні твори.

#українська_література #балада #МойИнстаГид #українською_залюбки #ЗНО #теорія_літератури #9клас
                                                                                         

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Балада "Ой, летіла стріла"

Народознавство