14 грудня

У давніші часи навчальний процес розпочинався взимку — першого грудня за тодішнім літочисленням. Це була найзручніша пора, коли сільські діти мали змогу здобувати освіту. Батьки відводили до школи дітей саме на це свято, бо «Пророк Наум наведе на ум».

За народними уявленнями, Наум — покровитель розуму, знань і доброчинства, а тому селяни були переконані: якщо на свято пророка почати навчання, то дитина успішніше отримає і засвоїть знання, набереться розуму. Особливо це стосувалося дітей слаборозвинених. Увечері батьки запрошували хрещених, котрі приходили з букварями й починали напам'ять заучувати літери.


Хоч згодом терміни початку навчання були переміщені, але в ремісничих цехах і при братствах продовжували давню традицію — майстри набирали собі учнів на свято Наума. На його честь влаштовували цікаві обряди, професійні посвяти тощо. З цього дня починали освоювати музичні інструменти ті, хто бажав оволодіти грою на бандурі чи скрипці. Хто не зміг осилити професійних навиків, таких у народі називали «партачами».

Партача й Наум не наведе на ум.
    Наум наставляє на ум.
    Батюшка Наум, виведи синка на ум.
    Прийшов Наум — нора братися за ум.
    Я не знаю ні «аз», ні «буки» — прийде Наум і змусить до науки.
#українською_залюбки #українські_місяці #Україна_у_минулому

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Балада "Ой, летіла стріла"

Народознавство