Теорія чи практика?

Ми всі або вчились, або вчимось...

Колись був популярний вислів, звернений до випускника професійного навчального закладу, від керівника: "Забудьте, чому вас учили. Будемо учити по-новому"

Чому так?

Бо усі знання складаються з теорії та практики.

Теорія - це основи, фундамент будь-якої теми, яку вам треба опанувати. Чи можна навчитись використовувати знання без усвідомлення і вивчення теорії - можна, якщо у межах невеликої теми та й докласти багато часу для опанування знаннями методом проб та помилок. Якщо ви розберетесь із терією, то ви наб'єте менше шишок, коли будете прктикуватись, бо методом проб і помилок скористались колись науковці, коли склали цю теорію. Теорія якраз ті знання, які отримували у професійних навчальних закладах.

Практика - це використання теорії в житті. Але спочатку несміло на тренажерах, щоб нікому шкоду не заподіяти, а потім уже самостійно і творчо. Саме цим займались на виробництві.

І ось теорія з практикою були розірвані. Знання мали тільки ті, хто був дуже наполегливим, але застосовувати їх у більшості випадків не уміли. Терію розповідали у вигляді лекцій.

Зараз людина зрозуміла, що вона має знання, коли володіє ними на автоматі, тобто виконує правильно не замислюючись. Інакше, то не знання

І знання починають здобувати,розуміючи та усвідомлюючи теорію, - і це є перша сходинка, а потім треба зробити ще п'ять кроків, відпрацьовуючи на практиці теорію.

Прикладом є проста тема з мови "Частини мови". Учора ви могли передивитись відеотренажер, де подані загальні поняття теми. Сьогодні пропоную пройти тест-гру на основі тих знань, які ви згадали або отримали з відео. Якщо ви вдало з одного разу пройдете тест, значить, зі знанням теорії усе гаразд. А далі я дам тест на елементарну практику: знайдіть іменники серед поданих речень. То буде друга сходинка. Останньою сходинкою може бути складання твору, насиченого іменниками, де кожний іменник треба позначити - і скажу, що не легко буде його виконати.

Пояснюю там детально для того, щоб ви зрозуміли, що без знання теорії складно прктикуватись, а без практики не будете уміти застосувати.

Можливо, колись чули такий вислів: "Щоб знали так, що коли вас вночі розбудять, ви це безпомилково розповіли" - це про автоматичні знання.

Я ж вам пропоную не тільки теорію, але й практику.

Тому підписуйтесь та чекайте наступні завдання.

ЧАСТИНА МОВИ (ТРЕНАЖЕР-ГРА)  https://learningapps.org/watch?v=pk4rode2c19 
#частини_мови #українською_залюбки #успішне_навчання #теорія #практика

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Балада "Ой, летіла стріла"

Народознавство