Народознавство

Переформатування та дослідження

Перед 25-м грудня я перестала розміщувати дописи, пов'язані з народознавством. Чому?

Бо у нашому суспільстві відбувається певне переформатування. Колись увесь цівілізований світ перейшов на новий григоріанський календар, але церква, яка була на теренах більшовицької держави, - ні.

Навіщо треба було переходити з юлініанського на григоріанський календарі? Бо у першому знайшли неточності - і час біг швидше, ніж рухався календар.

Так от: країна рад перейшла на новий календар, а церква - ні. Тому святкування Нового року відбувалось за тиждень до Різдва, коли інші церкви (і православні теж, а не тільки католицькі) святкували 25 грудня, як було й до переходу. А також у нас з'явилось ще одне свято - Старий Новий рік. Він святкувався уже через тиждень від нашого Різдва (як і необхідно для Нового року). І тому, так як ми з вами починаємо відходити від традицій радянських, то й нормально (хоча й через столяття) перейти ПЦУ на григоріанський календар, як зробило усе людство ще 1918 році.

Тоді й у мене постало питання, що відзначати Різдво та Миколая треба відповідно 25 та 6 грудня. А у книжці, якою я користуюсь - інші дати. А у всіх інших свят - які повинні бути дати? Задумалась, що потрібне певне дослідження, але цим зараз немає коли займатись.

Тому переформатовую свої дописи, висвітлюючи свята, які пов'язані з Україною за календарними датами. І планую дослідження.
                                                                                     

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Балада "Ой, летіла стріла"