Про наголоси




Про наголоси...

Коли ще працювала у школі, то був період, що обіймала посаду завідуючої кафедри "Української філології, історії та права". Як завжди, була непосидюча, то на сходах гімназії розмістила на стінах аркуші із правильними наголосами. Усі, хто переміщувався сходами, автоматично щось нове ловив зором. В учительській було багато питань, на кштальт: "А що саме так правильно?" Випускники дякували, бо могли невимушено повторювати.

Я це згадала, бо зараз мої розповіді у ФБ https://www.facebook.com/profile.php?id=100007969150288 та інстаграм https://www.instagram.com/ukrainsalybky перетворились саме на подібне.

Тому декілька дописів хочеться присвятити саме особливостям українських наголосів, і не тільки українських...

Навіщо потрібні наголоси?

Щоб ми могли один одного зрозуміти. І зараз я не про слова, які відрізняються тільки наголосом зАмок (споруда) та замОк (пристрій). А про усі інші слова. Бо якщо хтось із вашого оточення наголошує не так, як ви звикли, то ви можете не одразу зрозуміти, про що йдеться.

Саме це пояснення є відповіддю на питання: "А чому ми не сприймаємо по-іншому поставлений наголос в українській мові, коли знаємо російську (не можу нічого сказати про регіон, який знаходиться біля Польщі або Білорусі).

Бо наголос - це звичка, яка виробляласьу вас роками.

Тому виробляємо звичку, щоб українською наголошувати залюбки правильно)




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Балада "Ой, летіла стріла"

Народознавство