«Важко у навчанні – легко у бою»


👣 Які кроки треба зробити, щоб почати боротись із помилками в усному мовленні)
Саме так було заявлено минулого тижня.

Звичайно, ваше спілкування вдома чи з друзями буде відрізнятись від спілкування на роботі, а особливо перед камерою. І саме камера допомагає зрозуміти: де і чому ви помиляєтесь.

Якщо ви хочете українською говорити грамотно,то:
🎯Перший крок. Говоріть скрізь, з усіма та завжди українською. Перестаньте переходити на іншу мову, якщо навіть так зручно співбесіднику. Це найважче.

🎯Другий крок. Оточіть себе україномовними співбесідниками. Чому, коли ви вивчаєте іноземну, вам складно почати говорити, але, потрапляючи у потрібне мовне середовище, можете здивувати самі себе – бо тоді у вас є необхідність, щоб вас зрозуміли.
🎯Третій крок. Зробіть усе навколо вас українським: телебачення, інтернет, преса, книги тощо. Вибирайте тільки українською. Зараз часто спілкуюсь із мешканцями Тернополя, то помічаю, що вони (якщо теж працюють над собою) майже не припускаються помилок, у яких інші регіони пасуть задніх. Чому? Бо тернополяни звикли розмовляти і чути українську, і роблять це правильно. Регіон, у якому домінує російська, має проблеми з наголосами та закінченнями, бо плутаються слова з різних мов.
🎯Четвертий крок. Почніть записувати якісь відеорозповіді: не на загал, а для себе або для обмеженого кола. Ви почнете бачити і розуміти, де ви помиляєтесь.
🎯П’ятий крок. Якщо ж вам треба почати знімати відео для соцмереж або записувати вебінари, то вам запис відео для себе допоможе звикнути до камери, навчить сприймати себе та вільно почуватися, коли про щось розповідаєте.

Найскладніше під час усного виступу – це правильно згадати слова, щоб потім їх поєднати та висловити думку, стежачи одночасно за наголосами та граматичними категоріями.

🎯Шостий крок. «Важко у навчанні – легко у бою» - була колись така думка. Тому, щоб полегшити собі завдання, починайте тренуватись. Вивчайте види помилок, щоб бачити їх при аналізі, починайте маленькими часточками вносити у мовлення зміни, виправляючи себе кожен раз, коли ви помилилися. Як це роблю я: якщо помітила у себе слово, яке неправильно вживаю, то намагаюсь зловити себе завжди, коли помилилась – і навіть коли розмовляю сама із собою – виправляюсь. Так, зараз працюю зі словом «вдруг» - «раптом». І найголовніше – завжди втішена, що вжила правильно (тобто вчасно відреагувала). Це цінно!
🎯Сьомий крок. Спостерігайте за мовленням. Шліфуйте мовлення. Розповідайте усім про свої успіхи. Знайдіть тих, хто буде вправлятися разом з вами – шукайте помилки один в одного. Те, що не почуєте ви, зможе почути ваш друг, - це буде сприяти вашому вдосконаленню.

📙А ще, звичайно, читайте #українськоюзалюбки від #СУТО, щоб знати більше.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Балада "Ой, летіла стріла"

Народознавство