Порядкові числівники

❓А чи знаєте ви?
💭Недарма почала свій допис про порядкові числівники з питання, бо саме з нього починаю, коли з дітьми знайомимось із порядковими числівниками.
❓А звучить воно ось так: "А чи знаєте ви, що колись порядкові числівники відносили до прикметників, і називались вони "порядкові прикметники"?
📝Ось і я не знала, поки ретельно не покопалась у книжці "Сучасна українська літературна мова" за ред. І.Білодіда. А саме у розділі "Прикметник", де і натрапила ... на порядкові прикметники. Те видання 1969 року. Тобто ще 50 років тому порядкові числівники не могли знайти свого місця і десь блукали з іншими частинами мови.
🎯Хоча я дуже добре розумію, чому так було. Порядкові схожі з прикметниками. Відмінюються за родами, числами та відмінками та й закінчення мають тотожні. Тож не дарма їх віднесли спочатку саме до них. До речі, зазначали, що вони утворені від числівників. Автори посібника не поділяли думки інших мовознавців, які уже розуміли, що порядкові - це СУТО числівники.
🧩Не знаю, коли відбувся остаточний перехід, але знаю, що вчила у інституті сучасну версію. Цей приклад нам дає розуміння, що мова не стоїть на місці, а ще досі розвивається та вдосконалюється. Що якщо ви користуєтесь посібниками старого зразка, то не усе у них треба сприймати абсолютно, бо наука ж то рухається далі, значить, можуть бути зміни!
❗Сама ж тема у вас не викличе ніяких труднощів, як і сам прикметник у питаннях відмінювання.
☑Зверніть увагу, що складені (ті, які складаються з кількох слів) числівники при відмінюванні змінюють тільки останнє слово.
P.S. І звичайно, ми продовжуємо приготування до свят та святкуємо, тому новорічний фон далі піднімає настрій)







Удосконалюймось разом)

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Балада "Ой, летіла стріла"

Народознавство