Пароніми військовий/воєнний

Увесь час, скільки викладаю українську, намагалась дітям поснити, чим відрізняються слова воєнний та військовий - було складно. І складно саме психологічно. Бо як пояснити весь той жах, що несе із собою війна...
І ось уже третій місяць, як йде на нашій землі повномаштабне вторгнення, коли не убезпечений ніхто і ніде. Така дійсність, і ми повинні її прийняти.
#українськоюзалюбки поновлює свої дописи.
І хочеться почати з паронімів військовий/воєнний.
По-перше, ці слова зараз найчастіше лунають, чого не було раніше. По-друге, навчимось правильно їх вживати. По-третє, іноземну мову ми вчимо кілька років, а рідну усе життя - то вдосконалюймось.
Пароніми - підступні. Не знали? А ви зараз переконуєтесь самі, коли починаєте сумніватися, яке слово правильно вжити.
Пароніми - це слова, які або близькі за значенням, або близькі за написанням. Зверніть увагу: близькі, але не тотожні (однакові). Вони розрізняються у написанні та значенні.
Наприклад, воєнний та військовий. Як інколи наш мозок думає: починаються на однакову букву, пов'язані з військом - то немає різниці.
І тому можна почути: військовий стан.
А це неправильно! Бо у країні, у зв'язку із війною, об'явлено ВОЄННИЙ стан.
Військо є у кожної країни. Військо вказує на те, що країна може захищатися. Військовими можна стати у мирний та воєнний час. Тому усе, що пов'язане з військом, це буде вживатися разом зі словом ВІЙСЬКОВИЙ.
Війна приходить на землю, коли комусь хочеться нести смерті та руйнування. Саме у такий період починаємо вживати слово ВОЄННИЙ, бо воно стосується усього, що пов'язано з війною.
Так військовими будуть командир, службовець, спеціаліст, лікар, аташе, журналіст, юрист - військо (люди).
Або присяга, патруль, навчання, підготовка, освіта, флотилія тощо.
Зверніть увагу! Усе пов'язано з військовими або з військом і існує як у мирний, так і у воєнний час.
Воєнний стан, табір, готовність, конфлікт, авантюра, агресія, інтервенція, операція, допомога, період, роки, дні, час, наука, тактика, хитрість, преса.
Можуть вживатися: військова і воєнна теорія, військове і воєнне мистецтво, військові і воєнні потреби, військовий і воєнний злочин. Це не паралельні значення, а абсолютно різні, наприклад: військове мистецтво - мистецтво, яке створив військовий або військові про будь-який час і будь-які обставини, а воєнне - те, що розповідає про війну.
Таких слів багато, де «військовий» і «воєнний» можуть вживатися: блок, союз, суд, трибунал, диктатура, допомога, історія, машина, наука, промисловість, стратегія, тактика, теорія, зіткнення, мистецтво, витрати, потреби, умови, цілі.
Зважайте завжди на зміст того, про що ви будете казати, щоб не помилитися.
ТИПОВА ПОМИЛКА:
Це нове приміщення воєнної академії. (неправильно) — Це нове приміщення військової академії.
Це був складний військовий період. (неправильно)— Це був складний воєнний період.
Удосконалюймось разом)






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Балада "Ой, летіла стріла"

Народознавство