Про назви місяців...

Знаю, що зараз скажете - ви їх знаєте.
Впевнена, що після цьогорічного лютого, ніхто не помилиться з його назвою. Але...
Я багато раз спостерігала, коли людина зі мною спілкувалась і не могла пригадати назву українською (я мешкаю у російськомовному місті, де переважно розмовляють суржиком, а назви місяців як вивчили у школі російською, так і досі використовують - і це не про зручність, а про звичку. Звичку ламати складно.
Особливо складно з літніми місяцями.
І так згадаємо: зимові місяці - це місяць до Нового року та два місяці після - за порядком: грудень, січень, лютий. І як я уже зазначила - думаю, що ці місяці точно усі уже запам'ятали.
Уже прийшла весна, і принесла вона: березень, квітень та травень. Бачите, як у травні усе миттєво стало зеленим - якщо хто не знає, то зараз саме п'ятий місяць року - травень.
Далі буде літо. Ми дуже сподіваємось, що Перемога не за горами і що влітку буде спокійно та мирно. Головне - вірити ЗСУ. Тому не забуваємо вивчити літні місяці: червень (від слова "червоний"), липень (від слова "липа"), серпень (від "серп"). Можливо, ви зачепитесь за корені - і так вам буде легше запам'ятати.
Далі осінь. От знаю, що перший місяць точно назвете - вересень. І не тому, що там квітне верес, а тому, що у вересні починається навчальний рік, або як ми звикли казати - починається школа. А далі жовтень - жовтіє листя. Листопад - листя падає.
До речі, грамотно сказати - листопАд (наголос на А).
Так добігає кінця рік. Усі 12 місяців ви згадали. Я впевнена, що відпрацюєте звичку називати місяці українською не замислюючись)
Зауважте, що коли кажете назву місяця, то не треба додавати слово "місяць", бо буде тавтологія. Тобто неправильно - травень місяць або місяць травень. Краще просто: травень. Ніхто не буде сумніватися, що це місяць, якщо навіть буде згадувати, який саме з дванадцяти (жартую!).

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Балада "Ой, летіла стріла"

Народознавство